woensdag 24 oktober 2012

Chili Con Carne

Dit klassiek Mexicaans gerecht brengt meteen de zon in huis. De rijke smaken vormen een heuse fiësta in je mond en men zou voor minder beginnen dromen van een deugddoende siësta in de zon, beschermd door een grote sombrero... Chili con carne is al jaren één van mijn favoriete recepten. Tijd dus om het ook eens zelf te proberen! Ik heb er ook nog zelfgemaakte guacamole bij geserveerd, kwestie van een extra frisse smaak te hebben.


Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de chili: 
- 500g gehakt
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 400g tomatenblokjes (uit blik)
- 400g rode bonen (uit blik)
- 300ml rundsbouillon
- 1 potje tomatenpuree
- 1 eetlepel komijn
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel pili pili

Voor de guacamole:
- 2 (rijpe!) avocado's
- 1 tomaat
- sap van een halve limoen

Bereidingstijd: 80 minuten

Bereidingswijze:

Voor de chili:

1. Snijd de ajuin in fijne blokjes. Verhit vervolgens olie in een diepe pan en voeg hier de ajuin aan toe. Snijd de paprika in fijne blokjes en voeg deze bij de ajuin. Eens deze mooi gefruit zijn, voeg je de komijn, pili pili en paprikapoeder toe.






2. Bak ondertussen het gehakt goudbruin in een pan apart.
3. Open het blik met tomatenblokjes. Omdat tomaten soms een wrange smaak hebben, voeg ik er een beetje suiker aan toe en wat rozemarijn. Doe de blokjes vervolgens ook bij de groentjes en voeg tenslotte de tomatenpuree toe.




4. Meng alle groentjes goed onder elkaar en voeg dan het gehakt toe.
5. Laat het geheel nog wat verder bakken op een zacht vuurtje gedurende een drietal minuutjes. Zet daarna het vuur hoger en voeg de rundsbouillon er aan toe. laat het geheel goed pruttelen en zet het vuur dan weer wat zachter. Plaats het deksel op de pan en laat alles 20 minuten zachtjes sudderen.
6. Voeg de bonen toe. Proef of de chili genoeg is afgekruid en voeg indien nodig nog wat kruiden toe. Laat nog gedurende 10 minuten verder pruttelen.
7. Indien je de chili con carne meteen zal opeten, laat je deze best nog 10 minuten staan, zo kunnen de smaken nog met elkaar vermengen. Het meest ideale is natuurlijk dat je de chili con carne een dag op voorhand maakt. hij zal de dag erna des te smakelijker zijn!




Voor de guacamole:

1. Halveer de avocado's en snijd ze in stukken. Neem een diep bord en plet daarin de avocado met een vork.
2. Snijd de tomaten in twee en verwijder de zaadjes. Vervolgens snijd je de tomaten in kleine blokjes.
3. Voeg de tomaten bij de avocado puree, samen met het limoensap, zout en peper. Indien je er graag nog een beetje pit in wilt kan je wat paprikapoeder of tabasco in de guacamole roeren.

Guacamole verkleurt snel. Hou dus nog wat limoen op overschot om na verloop van tijd de fletse kleur tegen te gaan door wat extra limoensap er aan toe te voegen.








Serveertip: je kan chili con carne met rijst eten, maar ook met tortilla's! Als je de chili vrij pikant hebt gemaakt kan je ook nog altijd zure room bij serveren om voor wat afkoeling te zorgen. En als finishing touch nog wat geraspte cheddar kaas. Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten